The Client sought architectural services to restore a single family residence built circa 1901 that was partially destroyed by an event of fire in late October 2009. The existing structure for restoration is approximately 4,900 SF that includes: The main structure consisting of three floors with a full basement, two wings attached to the main structure without basement.

The Architects work incorporated documentation, in drawn form, of the significant existing detailing for use in reproduction as it pertained to the project. The house was restored as close to the original as it existed just prior to the event. In addition to the restoration, additions and reconfiguration of the existing spaces were designed to incorporate the Clients architectural program.

Two sets of drawings were prepared as follows:

Set 1 consisted of the restoration of the complete structure to its’ pre-event condition including landscaping and site hardscapes within approximately 20’ of the dwelling exterior and those areas disrupted by the event including emergency and remediation crews. These documents incorporated and were not limited to: moulding, detailing and significant affixed fixtures such as: bath tubs and antique radiators for descriptive and valuation purposes. Set 1 provided for New York State Building Code regulated items that would be required per applicable code and or Authority Having Jurisdiction (AHJ). These items included but were not limited to: Third Floor Stair, Smoke and Carbon Monoxide detection interconnected with battery backup, Residential Sprinkler System. A Building Code Report based on the current applicable Building Code shall be provided to determine these and other requirements prior to commencement of design. Application was made to New York State Codes Division for variances of existing conditions such as minimum ceiling height, and other non compliant and/or technically infeasible requirements that were are needed.

Set 2 provided for new design of an addition and alterations to the pre-event condition and included occupancy of the third floor. Exterior site improvements such as landscaping and hardscapes were also designed.

Architectural Program:

Main Floor:

Provide new enclosed access between the Library and Kitchen without going through the Dining Area. This area also functional as a Foyer from the driveway entrance and includes a new restroom (sink and water closet) and Cloak Closet.

Maintain and restore the existing Butler’s Pantry

Enlarge the existing Kitchen to incorporate:

A center island

Increased counter space including upper and lower storage cabinets

Layout the major appliances

Maintain the existing sink and window location

Add a breakfast nook

Second Floor:

Master Bedroom

Remove the existing bathroom fixtures in the bedroom while maintaining the space for use as a clothes closet

Design additional closet storage areas as the plan allows

Create a new Master Bathroom addition to include:

A large soaking tub with clerestory window above

Shower

Double vanity

Water closet

Linen closet

Direct access from the Bedroom and Hallway

Functional double hung window

Enlarge the existing Guest Bathroom that serves the guest Bedrooms

This Bathroom shall include:

A new Shower with bench seat and glazing to replace the existing bath tub

A single vanity

A water closet

A new ocular window and a functioning double hung window

Linen closet at the hallway

Guest bedrooms remained

A widows’ walk was designed to the East that serves as a covered area to the doorway entrance below

Third Floor:

Redesign the stair to the third floor to enhance the third floor landing for better function at the bedroom doorways and provide a window seat.

The two Bedrooms on the third floor received two dormers to the West and a large dormer to the East. The dormers are introduced to meet the request to provide views to the third floor windows.

Central bathroom was be redesigned for an increased head height.

 

Basement Performance Theater:

This interior area was demolished to the extent deemed appropriate. The floor were removed and reconstructed with a radiant heated floor over concrete slab.

The 4” +/- elevated performance stage was reconstructed.

Exposed materials such as stone walls and brick columns remained exposed to the extent possible for aesthetic value.

Cedar closets and Laundry room were designed.

Design wine bar/ storage

The existing Bilco entrance door was removed and a new exterior access location was designed. The entry through the basement wall remained but a new stepped entrance was designed adjacent to the existing foundation wall in the northerly direction.